Saturday, April 5, 2014

Хлебче с маслини, сушени домати и розмарин

Хлебче с маслини, сушени домати и розмарин

Реших, че след две сладки рецепти е време за нещо солено. Пък и търсех повод да изпробвам новата си форма за печене на хляб от Икеа, която освен че е супер евтина, се оказа и хубава! Дали това е хлебче или солен кекс всеки може да реши за себе си. Моето се получи толкова жълто, защото ползвах домашни яйца. Рецептата е много сполучлива и лесна. Снощи го хапнахме със зелена салата, днес го пробвах със спаначена супа и намазано с крем сирене. Всякак ми хареса (но аз съм лесна публика) :-)


Рецептата е от книгата "Bake" на Рейчъл Алън.

Хлебче с маслини, сушени домати и розмарин


Необходими продукти:
320 гр брашно
1 с.л. бакпулвер (или едно пакетче от 10 гр)
1/2 ч.л. сол
1/4 ч.л. смлян черен пипер
1 ч.л. ситно накълцан розмарин (или 1/2 ч.л. сух розмарин)
2-3 половинки нарязани сушени домати
една шепа нарязани обезкостени маслини
200 мл прясно мляко
2 яйца
60 мл зехтин

Фурната се загрява на 180 градуса. Форма за печене на хляб се намазва леко с олио.

Брашното се пресява заедно с бакпулвера, солта и черния пипер. Към тях се добавят розмарина, доматите и маслините и се разбърква добре. 

Яйцата се разбиват с бъркалка и към тях се добавят млякото и зехтина. Получената смес се добавя към брашното и се разбърква докато се смеси добре. Полученото тесто е сравнително влажно.

Тестото се изсипва в подготвената форма и се пече 50 минути. След това се вади от формата и се пече още 10 мин, за да се получи хубава коричка. 


* Предложени са още два вариянта на рецептата:

- вместо маслини, сушени домати и розмарин, към брашното се добавят 100 гр запържен бекон и 100 гр настъргано сирене Чедър, а към яйчената смес се добавя 1 с.л. пълнозърнеста (ретро) горчица. 

- вместо маслини, сушени домати и розмарин, към брашното се добавят 2 с.л. запечени тиквени семки, 1 с.л. запечено сусамово семе, 1 с.л. ситно накълцана мащерка (или 1/2 ч.л. суха мащерка) и 100 гр настъргано сирене Грюер


No comments:

Post a Comment