Monday, March 24, 2014

Chocolate lava cakes или Шоколадов лава кейк

Шоколадов лава кейк

Кой не знае френските макарони, кой не е слушал за тях? 

Случайно разбрах, че продават бадемово брашно в Лидъл, и реших отново да пробвам да направя макарони. И отново опитът ми беше пълен провал. Няма да публикувам снимки, но от цялата история ми останаха 4 жълтъка и веднага се разрових за рецепта с жълтъци. Реших да приготвя така популярния шоколадов лава кейк/шоколадово суфле/шоколадово кексче с течен център.

Според мен може да са малко по-сладки, според моя мил любим (който не беше хапвал нищо шоколадово от две седмици) били прекалено сладки… Но като цяло рецептата е добра и хубавото на този десерт е, че всичко може да се подготви няколко часа преди печене (тестото се излива в добре намазнени формички, покриват се с фолио за свежо съхранение и се прибират в хладилника). И когато дойдат гостите, вадите от хладилника, печете и обирате овациите!

Рецептата е от книгата "Bake" на Рейчъл Алън.



Шоколадов лава кейк


Необходими продукти:
150 гр черен шоколад (аз използвах шоколад за готвене)
125 гр масло
3 яйца и 3 жълтъка
75 гр захар
50 гр брашно
25 гр какао 

Фурната се загрява на 180 градуса. Шест формички се намазняват хубаво с масло. 

Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня според рецептата, въпреки че аз винаги използвам микровълновата. Яйцата, жълтъците и захарта се разбиват с миксер, докато сместа не стане бледа и пухкава. Яйчената смес се добавя към шоколадовата и се разбърква с шпатула. 

Брашното се пресява с какаото и се добавя към тестото, като се разбърква внимателно с шпатула (колкото само да се смесят). 

Сместа се налива в подготвените формички и се пече за 8-10 минути или докато се надигнат. В средата ще изглеждат леко влажни. Може да се обърнат върху чиния и да се наръсят с малко какао или да се ядат директно от формичката. Сервират се веднага.

* Тъй като ги бях приготвила предварително и бяха в хладилника няколко часа, кейкчетата бяха много студени, когато ги пъхнах във фурната и печенето отне около 15 минути.          

** Снимката е малко смотана, но който готви вечер, няма как да прави хубави снимки :-(                                                      


2 comments:

  1. Оачаквам следващата задача от мисията с нетъпрение:)

    ReplyDelete
  2. Първия коментар в блога! Много се вълнувам! :-) Мисля следващата рецепта да е нещо с мляко, с оглед съдържанието на хладилника...

    ReplyDelete