Шоколадов лава кейк |
Кой не знае френските макарони, кой не е слушал за тях?
Случайно разбрах, че продават бадемово брашно в Лидъл, и реших отново да пробвам да направя макарони. И отново опитът ми беше пълен провал. Няма да публикувам снимки, но от цялата история ми останаха 4 жълтъка и веднага се разрових за рецепта с жълтъци. Реших да приготвя така популярния шоколадов лава кейк/шоколадово суфле/шоколадово кексче с течен център.
Според мен може да са малко по-сладки, според моя мил любим (който не беше хапвал нищо шоколадово от две седмици) били прекалено сладки… Но като цяло рецептата е добра и хубавото на този десерт е, че всичко може да се подготви няколко часа преди печене (тестото се излива в добре намазнени формички, покриват се с фолио за свежо съхранение и се прибират в хладилника). И когато дойдат гостите, вадите от хладилника, печете и обирате овациите!
Рецептата е от книгата "Bake" на Рейчъл Алън.
Шоколадов лава кейк
Необходими продукти:
150 гр черен шоколад (аз използвах шоколад за готвене)
125 гр масло
3 яйца и 3 жълтъка
75 гр захар
50 гр брашно
25 гр какао
Фурната се загрява на 180 градуса. Шест формички се намазняват хубаво с масло.
Шоколада и маслото се разтопяват на водна баня според рецептата, въпреки че аз винаги използвам микровълновата. Яйцата, жълтъците и захарта се разбиват с миксер, докато сместа не стане бледа и пухкава. Яйчената смес се добавя към шоколадовата и се разбърква с шпатула.
Брашното се пресява с какаото и се добавя към тестото, като се разбърква внимателно с шпатула (колкото само да се смесят).
Сместа се налива в подготвените формички и се пече за 8-10 минути или докато се надигнат. В средата ще изглеждат леко влажни. Може да се обърнат върху чиния и да се наръсят с малко какао или да се ядат директно от формичката. Сервират се веднага.
* Тъй като ги бях приготвила предварително и бяха в хладилника няколко часа, кейкчетата бяха много студени, когато ги пъхнах във фурната и печенето отне около 15 минути.
** Снимката е малко смотана, но който готви вечер, няма как да прави хубави снимки :-(
** Снимката е малко смотана, но който готви вечер, няма как да прави хубави снимки :-(
Оачаквам следващата задача от мисията с нетъпрение:)
ReplyDeleteПървия коментар в блога! Много се вълнувам! :-) Мисля следващата рецепта да е нещо с мляко, с оглед съдържанието на хладилника...
ReplyDelete