Thursday, April 10, 2014

Reine de Saba или Савската царица

Reine de Saba или Савската царица

Купих си поднос за торта и естествено трябваше да направя торта. Съвсем случайно попаднах на тази рецепта, но като видях, че се използва бадемово брашно, веднага реших да я направя. Имам някакви останки бадемово брашно от несполучливи опити да направя френски макарони и трябваше да го използвам. Такава рецепта има и Джулия Чайлд, но в нейния вариянт се използва брашно, повече масло и повече захар, затова сигурно е и по-тежка и плътна. И нейната ще пробвам :-) Тази, която направих аз, е лека, много лека. Подходяща е за десерт, дори и ако сме изяли сто неща преди това. Хареса ми.


Необходими продукти:


125 гр черен шоколад
70 гр масло
4 яйца
125 гр захар
2 с.л. царевично нишесте
50 гр бадемово брашно
щипка сол

Фурната се загрява на 180 градуса. На дъното на форма с подвижни стени се слага хартия за печене (моята е 20 см и тортичките стават по-високи). 

Шоколада се разтопява с маслото или в микровълновата или на водна баня и се оставя да поизстине леко. Жълтъците се отделят от белтъците и леко се разбиват със захарта. Към получената смес се добавят нишестето, бадемовото брашно и щипката сол. Разбърква се добре. Добавя се разтопения шоколад.

Белтъците се разбиват с миксер на твърд сняг и се добавят към шоколадовата смес като се разбърква внимателно. Тестото се излива в подготвената форма и се пече 30-35 минути.

Като се извади от фурната е доста надигната, но после спада и се образува напуканата коричка.




No comments:

Post a Comment