Friday, November 22, 2013

Хлебче с маслини и сирена (или солен кекс)



Хлебче с маслини и сирена

Преди доста време си купих книгата на Dorie Greenspan "Around My French Table" и щом видях тази рецепта, веднага си я набелязах. Получи се страхотно хлебче, което беше хубаво дори и на следващия ден. Може да се хапва за закуска с чаша айрян, или за обяд с една голяма зелена салата (пробвах и двата вариянта). Може да бъде една прекрасна закуска за случаите, когато сте на път. Според Dorie е чудесно за сервиране на гости като предястие с чаша бяло вино. 

Рецептата е с маслини, но търпи всякакви импровизации- може да се добавят кубчета шунка, вместо маслини- песто и нарязани сушени домати, ядки, и т.н.


Хлебче с маслини и сирена (или солен кекс)



Необходими продукти:
1 2/3 ч.ч. брашно
1 пакетче бакпулвер
3/4 ч.л. сол
4 яйца
1/2 ч.ч. прясно мляко
6 1/2 с.л. зехтин
150 гр. твърдо сирене (грюер, ементал, чедър, може и хубав нашенски кашкавал. Аз използвах микс от ементал, чедър и кашкавал)
една голяма шепа маслини без костилки, нарязани на едро

Фурната се загрява на 200 градуса. Форма за хляб се намазнява с олио, хубаво е да е тефлонова.

Смесват се брашното, бакпулвера и солта. В друга купа се разбиват яйцата и към тях се добавя млякото и зехтина. Течните съставки се добавят към сухите и се разбърква внимателно с тел. Не използвайте миксер, не е необходимо да е перфектно гладка смес. Към тестото се добавят маслините и сирената, разбърква се и се изсипва в намазнената форма за печене.

Пече се 10 мин. на 200 градуса, след което температурата на фурната се намаля на 180 градуса и се пече още 35 мин. (или докато не придобие хубав златист цвят и ако се набоде с клечка за зъби, тя трябва да излиза без полепнали трохи по нея). Оставя се за 5 мин да изстине във формата, след което се вади, за да се охлади напълно.

Не мога да Ви опиша какъв хубав аромат се носеше у дома!

No comments:

Post a Comment